Portaltoi
K5BB sau BERLANDIERI x RIPARIA KOEBER 5 BB
Are o pondere mare in culturile din Romania.

K5BB e un portaltoi foarte viguros, cu perioada mijlocie de vegetatie, dezmurgeste in prima perioada a lunii aprilie, maturarea lemnului lastarilor incepe devreme devansind adesea pe RIPARIA GLORIE, procesul evoluind repede pana la finalul lunii septembrie. Butasii inradacineaza bine in scoala de vite iar afinitatea cu soiurile de vita roditoare este foarte buna. In plantatii dezvolta un sistem radicular foarte puternic, cu radacini de schelet numeroase si lungi, care exploreaza un volum mare de sol, pana la adincimea de 5-6 metrii.

Capacitatea de regenerare a sistemului radicular este foarte mare, prezinta o foarte buna rezistenta la filoxera radicicola, dar slaba la filoxera galicola, este extrem de rezistent la nomatozi ceea ce permite folosirea ca portaltoi pe terenurile infestat.

Rezistenta la seceta si excesul de umiditate din sol este mijlocie.

Se adapteaza foarte bine la toate tipurile de sol, cu excecptia celor acide compacte si secetoase. In plantatii confera o vigoare foarte maresoiurilor altoite de vita roditoare, favorizeaza margeluirea strugurilor.

Are afinitate buna in plantatii si asigura productii mari de struguri.

Fertilizarea se face in doze moderate, in special cu azot; pe solurile fertile dozele de ingrasaminte se reduc la jumatate. In timpul vegetatiei sunt necesare circa 1-2 tratamente impotriva filoxerei galicole.

Maturarea lemnului se termina toamna devreme, incat recoltarea coardelor se face imediat dupa caderea frumzelor.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie