BURGUND MARE:

Origine
Provenienta acestui soi este necunoscuta, face parte din acelasi sortogrup cu soiul Pinot noir si este considerat ca o variatie mugurala a acestuia.

Strugurii
Sunt mijlocii, cilindro conici, cu primele ramificatii de la baza mai dezvoltate, boabele asezate des pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare rosu violaceu, acoperita cu pruina persistenta; pulpa zemoasa cu mustul necolorat.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile), are vigoare mare de crestere si fertilitate mai scazuta dcat Pinot noir, 75-80% lastari fertili, dar productivitatea mult mai mare datorita marimii strugurilor. Maturarea deplina se realizeaza la 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-V-a). Rezistente biologice: fata de soiul Pinot noir are rezistenta mai slaba la ger, suportand -20°C -22°C, buna la seceta si este mai rezistenta la putregaiul cenusiu.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Burgund mare este adaptat terenurilor in panta, scheletice, erodate. Se conduce pe tulpini semiinalte si inalte, cordon bilateral cu taiere in cepi sau cordite, sarcina de rod fiind de 18-22 ochi/m2. Tehnologic, soiul Burgand mare nu atinge nivelul calitativ a lui Pinot noir. Acumularile in zaharuri sunt mai mici 185-195 g/l, nu are capacitate de supramaturare, in schimb, continutul in compusi fenolici este mai ridicat 2,7, iar acidiattea totala usor ridicat 5,5-6,3 g/l H2SO4. Productiile sunt mult mai mari, in medie 12-14 t/ha, putand atinge 20 t/ha. In anii nefavorabili da vinuri de masa.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie