CABERNET SAUVIGNON

Origine
Soi vechi francez, cunoscut de pe vremea cardinalului Richelieu, cultivat in regiunea viticola Bordeaux, podgoria Medoc.

Strugurii
Sunt mici spre mijlocii, tronconici, uniaripati cu boabele asezate potrivit de des pe ciorchine. Bobul mic, sferic, cu pielita subtire de culoare negru albastrui, datorita stratului dens de pruina; punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa, necolorata, cu gust ierbos, astringent specific soiului.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada relativ lunga de vegetatie (175-195 zile) are vigoare mare de crestere si fertilitate mijlocie 65-70% lastari fertili. Matureaza foarte bine lemnul lastarilor, pe lungimi mari, circa 80%, incat lemnul coardelor devine dens si tare si diferentiaza mugurii de rod de la baza. Maturarea deplina se realizeaza la 4 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a V-a). Rezistente biologice: are toleranta buna la ger (-20°C -22°C), foarte rezistent la seceta, toleranta buna la oidium si putregaiul cenusiu al strugurilor, sensibil la mana.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Soi cu plasticitate ecologica mare, care se cultiva cu rezultate bune in podgoriile subcarpatice din udul tarii, unde acumuleaza cantitati mari de zaharuri si compusi fenolici. Valorifica bine solurile scheletice si sarace, cele antropice, desfundate, feruginoase si cele terasate. Se conduce pe tulpini semiinalte si inalte cordon bilateral, cu taiere in elemente mijlocii de rod. Sarcina de rod lasata la taiere este mijlocie, 14-18 ochi/m2. Productiile de struguri care se obtin sunt in general mici, 6-10 t/ha si fluctuante datorita numeroaselor biotipuri prezente in cultura. Tehnologic, este soi de inalta calitate deoarece acumuleaza la maturarea deplina 200-220 g/l zaharuri, iar prin supramaturare atinge 270 g/l si chiar 300 g/l, cu aciditatea totala echilibrata de 4-6 g/l H2SO4. Acumuleaza substante colorante in cantitati suficiente, continutul in compusi fenolici fiind de 3,5, incat vinurile obtinute au o culoare rosie-rubinie intensa si sunt foarte extractive.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie