CADARCA

Origine
Locul de origine al acestui soi este incert, se pare ca provine din Asia Mica si a fost adus in Serbia, Ungaria de populatia turca. Primele referiri scrise despre acest soi sunt din secolul XVII, unde se specifica ca era cultivat pe dealul Mocrea, de langa localitatea Ineu, judetul Arad.

Strugurii
Sunt mijlocii, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine si neuniforme ca marime. Bobul mijlociu, sferic, usor ovoid, cu pielita subtire, colorata neuniform in negru albastrui, acoperita cu pruina groasa; pulpa zemoasa, cu mustul necolorat.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada lunga de vegetatie (180-190 zile), are vigoare mijlocie de crestere, fertilitate buna, 70-75% lastari fertili. Nu reuseste sa matureze suficient de bine lemnul coardelor, ca urmare este sensibil la ger, iar la taiere se folosesc cepii de productie. Maturarea deplina se finalizeaza la 4 saptamani fata de soiul Chasselas dore (epoca a V-a). Rezistente biologice: are toleranta scazuta la ger (-18°C -20°C), la seceta, mana fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Soiul Cadarca are o plasticitate ecologica limitata, fiind adaptat la solurile brune, fertile cu umiditate asigurata din regiunea viticola a dealurilor Banatului. In plantatii se conduce in cordon bilateral pe semitulpina, cu taiere speronata, in cepi de 2-3 ochi, sarcina de rod la taiere fiind de 14-18 ochi/m2.Tehnologic, soiul Cadarca da vinuri care se situeaza la limita celor de masa, cu cele de calitate, fiind influentate de conditiile climatice ale anului viticol. Productiile sunt variabile, cuprinse intre 6-14 t/ha. Acumularile in zahar sunt intre 170-220 g/l, cu valori ale aciditatii totale cpurinsa intre 4,0-6,5 g/l H2SO4. Soiul Cadarca intra in sortimentul centrelor viticole din regiunea Dealurilor Banatului.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie