CHARDONNAY

Origine
Soi cultivat de secole in Franta in regiunile viticole Champagne si Bourgogne

Strugurii
Sunt mici, cilindrici, uneori aripati, compacti, cu boabe neuniforme ca marime. Bobul mic, sferic, cu pielita mijlocie, intens pruinata, de culoare galben verzui, acoperita cu pustule mici brune; pulpa zemoasa, cu gust specific soiului.

Insusirile agrobiologice
Soiul Chardonnay are perioada mijlocie de vegetatie (165-185 zile), are vigoare mica de crestere iar fertilitatea este buna, peste 70% lastari fertili. In anii racorosi in perioada infloritului soiul este predispus la meiere si margeluire. Maturarea deplina se realizeaza la circa 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a V-a). Rezistente biologice: buna la ger (-20°C -22°C) si la seceta, sensibil la boli, viroze (scurt nodare).

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Se obtin rezultate bune la conducerea pe tulpini semiinalte cordon bilateral, cu taiere in verigi scurte de rod, sau cepi de productie. sarcina de rod lasata la taiere fiind de 12-16 ochi/m2. Productiie de struguri sunt mici 6-8 t/ha, dar de calitate deosebita. La maturarea deplina acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, prin supramaturare poate atinge 300 g/l si pastreaza in struguri aciditatea, la nivelul de 4,5-5,5 g/l H2SO4, asigurand obtinerea unor vinuri echilibrate, care se disting prin finetea si aroma specifica.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie