MUSCAT DE ADDA

Origine
A fost creat in Italia de catre selectionatorul LUIGI PIROVANO (anul 1892), din seminte de Muscat Hamburg rezultate prin autopolenizare. La noi in tara, soiul a fost introdus in anul 1962.

Strugurii
Sunt mari, cilindro-conici, uneori biaripati, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul mare, sferic, de culoare neagra-violacee, acoperit cu multa pruina. Pulpa bobului este carnoasa, crocanta, cu gust slab de muscat.

Insusirile agrobiologice
Fata de Muscat de Hamburg din care provine, soiul Muscat de Adda este mult mai viguros; are cresteri vegetative puternice si frunzis bogat. Lungimea perioadei de vegetatie 170-180 zile, timp in care necesita peste 30°C temperatura globala. Fertilitatea soiului este ridicata 50-67% lastari fertili. Rezistente biologice: toleranta slaba la ger (-16°C -18°C) si la seceta; sensibil la mana, oidium si putregaiul cenusiu al strugurilor.

Cerintele agrotehnice
Soiul Muscat d'Adda necesita terenuri cu expozitii insorite, fertile si bine aprovizionate cu apa. Se preteaza la conducerea pe tulpini semiinalte, cu taiere in verigi lungi de rod. Sarcina la taiere este de 14-16 ochi/m².

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Muscat d'Adda ajunge la maturitate odata cu soiul Muscat de Hamburg sau cu cateva zile mai tarziu (epoca a IV-a). Acumuleaza 160-170 g/l zaharuri, iar aciditatea totala este de 4,5-4,8 g/l H2SO4. Fata de Muscat de Hamburg se caracterizeaza prin: uniformitatea maturarii boabelor pe ciorchine, culoarea uniforma si pulpa crocanta, rezistenta sporita la transport a strugurilor, durata lunga de conservare a strugurilor pe butuc (25-30 zile), pastrarea indelungata peste iarna, in depozite frigorifice (3-4 luni). Productiile de struguri obtinute sunt mari 15 - 20 t/ha, din care 80 - 85 % productie marfa.

2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie