MUSCAT OTTONEL

Origine
Acest soi a fost obtinut in Franta, orasul Angers in anul 1852, dintr-un amestec de seminte provenite din fecundari libere.

Strugurii
Sunt mici spre mijlocii, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina densa, ceea ce ii da un aspect albicios; pulpa semizemoasa, cu aroma de muscat.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte termice reduse, vigoarea de crestere este mijlocie, iar fertilitatea foarte ridicata , peste 85% lastari fertili, frecvent cu 2 etaje de inflorescente. Maturarea se realizeaza la 1-2 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: soi cu toleranta buna la ger (-20°C -22°C), mai putin rezistent la seceta, sensibil la mana si fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Se cultiva cu rezultate bune pe terenurile in panta, cu expozitii insorite si pe soluri cu fertilitate mijlocie sau scazuta. Cele mai fine vinuri se obtin pe solurile scheletice, calcaroase. Tehnologic, Muscatul Ottonel, in zonele racoroase este de inalta calitate. La maturarea deplina acumuleaza cantitati mari de zaharuri 190-210 g/l, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l si un continut ridicat in substante aromate. In zonele mai calduroase, soiul are un neajuns major, lisa de aciditate 3,3-3,8 g/l H2SO4 si un continut ridicat in enzime oxidazice, ceea ce face ca vinurile obtinute sa fie usor predispuse la casare (brunificare). Productiile de struguri sunt variabile, in functie de arealul de cultura, de la 7-14 t/ha.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie