PINOT GRIS

Origine
Este considerat a fi o variatie mugurala din soiul Pinot noir si se remarca faptul ca nu are bine stabilizate caracterele.

Strugurii
Sunt mici, cilindrici, uneori aripati, cu pedunculul scurt si lemnificat, boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul este mic sferic, cu pielita groasa, de culoare gri fumuriu, intens pruinata; punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa cu gust specific soiului.

Insusirile agrobiologice
Pinot gris este un soi foarte bine adaptat climatului temperat continental. Are perioada scurta de vegetatie (160-165 zile), cerinte moderate fata de temperatura, prezinta vigoare slaba de crestere si cu fertilitate ridicata, peste 85-90% lastari fertili, insa productivitatea ramane scazuta datorita strugurilor mici. Maturarea deplina se realizeaza la circa 2 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: foarte rezistent la ger (-22°C -24°C) si la seceta, mijlociu rezistent la mana si fainare, sensibil la putregaiul cenusiu.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Soiul Pinot gris este tipic pentru zonele colinare, fiind rezistent la seceta si adaptat terenurile mai putin fertile, insorite, unde se realizeaa adesea supramaturarea strugurilor. Productiile de struguri care se obtin sunt in medie 5-9 t/ha, dar se pot ridica pana la 13 t/ha. Tehnologic, soiul Pinot gris este de inalta calitate: matureaza strugurii in a doua parte a lunii septembrie si acumuleaza cantitati mari de zaharuri 210-220 g/l, iar prin supramaturare poate atinge 270-280 g/l, cu o aciditate totala de 4,5-5,5 g/l H2SO4.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie