PINOT NOIR:

Origine
Soi vechi francez, cultivat inca de pe vremea galilor, descris prima oara de EUSTACHE DESCHAMPS in "Balade de la Verdure des Vins", in anul 1394, sub numele de Pynoz. Este cultivat pe suprafete mari in regiunea viticola franceza Bourgogne.

Strugurii
Sunt mici, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul mic, sferic, cu pielita subtire, de culoare negru violaceu, pruinata; pulpa zemoasa, cu mustul necolorat si gust placut.

Insusirile agrobiologice
Soiul Pinot noir are perioada scurta de vegetatie (150-160 zile) are vigoare mica de crestere si fertilitate ridicata, 90% lastari fertili, cu 2-3 etaje de inflorescente. Insa, productivitatea soiului este scazuta datorita greutatii mici a strugurilor. Maturarea are loc la 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: soi foarte rezistent la ger (-22°C -24°C) si la seceta, sensibil la mana si fainare, foarte sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Insusirile agrotehnice si tehnologic
Soiul Pinot noir valorifica bine zonele colinare din Muntenia, Oltenia si Banat, precum si terenurile calcaroase din Dobrogea. Se preteaza la conducerea pe semitulpina, cordon bilateral, cu taiere in elemente scurte de rod, sarcina de rod fiind de 13-15 ochi/m2. Productiile de struguri sunt mici 5-9 t/ha. Tehnologic, este un soi de calitate, acumuleaza 200-210 g/la zaharuri, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l si chiar mai mult, cu aciditate echilibrata 4,3-5,7 g/l H2SO4. Continutul in compusi fenolici este de 1,5, iar prin supramaturare se constata o usoara scadere a acestora.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie