RIESLING DE RHIN

Origine
Acest soi este foarte mult cultivat pe valea Rhinului si a Mosselei, de unde se pare ca este originar, unii ampelografi afirma ca era cunoscut inca de pe vremea romanilor sub numele de Argitis minor (P. GALET, 1990).

Strugurii
Sunt mici, cilindrici sau cilindro conici, cu pedunculul scurt si lemnificat, compacti, cu boabe neuniforme ca marime. Bobul mic, sferic, cu pielita subtire, de culoare galben verzui, cu pete ruginii pe partea insorita; pulpa zemoasa cu aroma discreta specifica soiului.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada lunga de vegetatie (180-190 zile), are vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 65-70% lastari fertili. Maturarea strugurilor decurge lent pana la sfarsitul lunii septembrie, la circa 4-5 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca aV-a).Rezistente biologice: toleranta mijlocie la ger (-20°C -22°C), sensibil la seceta si deosebit de sensibil la boli si daunatori.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Pentru reusita in cultura, soiul ncesita areale care dispun de toamne lungi insorite, dar racoroase si lipsa precipitatiilor. Prefera terenurile fertile, umede. Productiile de struguri sunt mici, nu depasesc 8-10 t/ha, insa cu acumulari mari in zaharuri de peste 200 g/l, iar prin supramaturare atinge 260-270 g/l, cu aciditate echilibrata de 5-5,5 g/l H2SO4.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie