SANGIOVESE

Origine
Soi vechi italian din regiunea Toscana, unde este cultivat pentru obtinerea vinurilor de tip "Chianti". La noi in tara a fost introdus in periada anilor 1962-1963, pentru cultura pe nisipurile din sudul Olteniei.

Strugurii
Sunt mijlocii, cilindro conici, aripati, cu boabele asezate potrivit de des pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita subtire de culoare rosie violacee; pulpa zemoasa cu mustul necolorat.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada lunga de vegetatie (180-200 zile) si cerinte ridicate fata de temperatura , are vigoare mare de crestere si fertilitate buna, 75% lastari fertili si isi prelungeste vegetatia pana toamna tarziu. Dezmugureste in a doua decada a lunii aprilie, parga strugurilor are loc in august, iar maturarea deplina se realizeaza la circa 4-5 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a V-VI-a). Rezistente biologice: provenienta sa mediteraneana si perioada lunga de vegetatie fac ca soiul sa fie sensibil la ger (-18°C -20°C), foarte rezistent la seceta, mijlociu rezistent la mana si putregaiul cenusiu, sensibil la fainare.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Sangiovese este un soi care s-a adaptat foarte bine la solurile nisipoase din sudul Olteniei. In plantatii se conduce pe tulpini semiinalte cordon bilateral cu taiere in elemente mijlocii sau scurte. totusi, datorita rezistentei slabe la ger se recomanda Guyot pe brate cu inlocuire periodica, sarcina de rod fiind mijlocie de 18-20 ochi/m2. Tehnologic, soiul este valoros pentru cultura pe nisipuri, deoarece reuseste sa isi pastreze potentialul productiv ridicat 14 t/ha, pana la 20 t/ha, cu acumulari bune in zaharuri 175-185 g/l, dar mai ales cu aciditate totala a mustului echilibrata de 4-4,7 g/l H2SO4.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie