TAMAIOASA ROMANEASCA

Origine
Provenienta acestui soi este necunoscuta, in Romania era cunoscut inainte de invazia filoxerei, incat este considerat soi autohton.

Strugurii
Sunt mijlocii, conici, sau cilindro-conici, uneori biaripati, desi in boabe. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita de culoare galben verzui, cu pete ruginii pe partea insorita; pulpa consistenta, cu gust dulce si aroma de muscat.

Insusirile agrobiologice
Este soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte ridicate heliotermice, are vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 55-65% lastari fertili. Maturarea se realizeaza la 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas dore. Rezistente biologice: este un soi pretentios, sensibil la ger (-18°C -20°C), la seceta sau excesul de umiditate, puternic atacat de boli, moliile strugurilor, viespi.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Prefera zone cu toamne lungi si insorite, lipsite de precipitatii, care sa permita acumularea lenta a zaharurilor si aromelor in must. In vederea supramaturarii strugurilor se recomanda desfrunzitul partial al strgurilor la intrarea strugurilor in parga. Tehnologic, la maturarea deplina acumuleaza 200-210 g/l zaharuri, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l si poate depasi usor aceste valori, fara ca aciditatea totala a mustului sa coboare sub 4,5-5 g/l H2SO4. Productiile de struguri sunt mici 5-8 t/ha, dar pot atinge 10-14 t/ha.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie