TRAMINER ROZ

Origine
Acest soi este originar din Tirolul italian, iar denumirea sa provine probabil de la orasul Tramino situat in aceasta zona. Este intalnit pe suprafete extinse in Bavaria - Germania, loc de unde unii ampelografi cred ca este originar.

Strugurii
Sunt mici, tronconici, cu boabele asezate foarte des pe ciorchine. Bobul este mic, sferic, cu pielita groasa, de culoare roz, acoperita cu un strat gros de pruina, punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa, cu aroma specifica soiului, asemanatoare cu cea de trandafir.

Insusirile agrobiologice
Soi cu perioada relativ scurta de vegetatie 160-170 zile, are vigoare mijlocie, dar cresterile vegetative sunt mici. Fertilitate buna, circa 70% lastari fertili, cu cate 2 inflorescente pe lastar, in schimb productivitatea soiului este scazuta datorita marimii strugurilor. Dezmugureste tarziu la sfarsitul lunii aprilie, fiind ferit de pericolul brumelor tarzii de primavara. Maturarea deplina are loc in 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: are toleranta buna la ger (-20°C -22°C), sensibil la seceta si mana, mijlociu rezistent la fainare, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor.

Insusirile agrotehnice si tehnologice
Soiul Traminer roz valorifica foarte bine conditiile ecoclimatice ale podgoriilor din Transilvania, unde aroma strugurilor devine fina si discreta. Se conduce pe tulpini semiinalte, cordon bilateral, cu taiere speronata, in cepi de 2-3 ochi. Sarcina de rod fiind de 16-18 ochi/m2. Productiile de struguri sunt relativ scazute 5-8 t/ha, insa pot atinge 12 t/ha. Este si el un soi de calitate, la maturarea deplina acumuleaza 195-205 g/l zaharuri, iar prin supramaturare poate atinge 250 g/l, cu o aciditate totala de 4,5-6,0 g/l H2SO4, incat vinurile obtinute sunt armonioase.
2015 Vigneto Consult. Toate drepturile rezervate. Firma Viticultura ce ofera consultanta in viticultura si vanzari butasi vita de vie